Verdens sterkeste øl

Noen små bryggerier begynte i 2009 en konkurranse om hvem som kunne lage verdens sterkeste øl. Det hele begynte med at det skotske bryggeriet BrewDog lanserte ølet Tactical Nuclear Pinguin, som hadde en alkoholprosent på 32.

World's strongest beerDet sterkeste ølet i verden hadde til da vært Schorschbräu sin Schorschbock, med 31 %. I løpet av kort tid startet dette et kappløp mellom de to bryggeriene. Neste Schorschbock som kom ut hadde en alkoholprosent på 40. To uker etter svarte BrewDog med ølet Sink The Bismarck, med en alkoholprosent på 41. Schorschbock kom så opp til en styrke på 43 %, hvorpå BrewDog lanserte The End of History med 55 %, og stadfestet også at de gav seg med dette. Schorschbock gav seg derimot ikke, og serverte Finis Coronat Opus, på 57 %. Denne utfordingen ble besvart av et annet skotsk bryggeri, Brewmeister, som lanserte ølet Armageddon, på hele 65 %. Det betyr at man ikke kan bestille Armageddon i Norge, siden kun varer med mindre enn 60 % kan importeres lovlig. Schorschbock 57 %, kan derimot bestilles på nettet. 0,2 liter koster rundt kr 1 800.

Litt av hemmeligheten bak et slikt sterk øl er at man ikke brygger den opp til denne alkoholandelen. Det er nemlig ikke mulig. Selv det beste gjæret stanser rundt 28% alkohol, hvis man gjør alt riktig. Man destillerer heller ikke ølet på vanlig vis, litt fordi det er juks, og fordi det da ikke er øl lenger, men brennevin. Det som derimot gjøres, er å fryse-destillere ølen. Dette er en prosess som er relativt enkel, og noe som man også kan gjøre hjemme. Etter at bryggingen er ferdig, kjøler man ned ølen til like under null, og man kan så løfte av den isen som dannes på fatet. Dette fjerner en del av partiklene, fordi isen dannes først rundt dem, men alkoholen er noe av det som fryser sist.