Norbrygg – Norsk hjemmebryggerforening

Norbrygg er den største foreningen for hjemmebryggere i Norge. Organisasjonen er demokratisk, fri og uavhengig, og den har som formål å lære folk om hjemmebrygging, og å promotere hjemmebrygging i Norge. Foreningen har rundt 7 000 medlemmer, og har et meget aktivt nett-forum, hvor man kan få hjelp og tips om hvordan man brygger øl.

Foreningen ble startet i 1997, allerede før forbudet mot hjemmebrygging av øl ble fjernet. Hovedmålsetningen var å skape et slags fagmiljø, og å organisere de norske hjemmebryggerne til en fungerende enhet.

I det samme året avholdt foreningen det første NM i Hjemmebrygging. Den første vinneren av Norbrygg sitt NM ble Jens Maudal som i dag eier sitt eget lille bryggeri, Haanbryggeriet.

Norwegian home brewer AssociationDet finnes også flere kontakter mellom hobby og næringsvirksomhet. I 2010 ble ølet Two Captains vinner av NM i Hjemmebrygging. Bryggeren, Jan Halvor Fjeld, er i dag brygger hos Veholt, mens ølet hans produseres av Nøgne Ø, og er fast del av selskapets sortiment. Foreningen arrangerte også det siste NM i samarbeid med Ringnes. Vinneren av denne konkurransen, Baltisk Porter, kommer til høsten ut til Vinmonopolet. Mange av deltagerne som har gjort hobbyen til jobb, er i dag fortsatt aktive på forumet, og man kan spørre og få gode råd om hva man driver med.

Siden starten av foreningen i 1997 har mye forandret seg, både for Nordbrygg selv, og for hjemmebryggingen i Norge. I dag finner man et stort utvalg av råvarer og informasjon. Kunnskapen på feltet har på grunn av konkurransen vokst, men også fordi mange eksperimenterer, og utvikler kunnskapen om hjemmebrygging i Norge.

Interessen for hjemmebrygging har også økt voldsomt, selvfølgelig fordi man får blest om hobbyen med offentlige konkurranser. Ikke bare sparer man penger på å brygge selv, men man står i fare for at det kan smake meget godt også.