EM i hjemmebrygging av øl

EM in home brewing of beerDen 9. oktober arrangeres den første europeiske hjemmebrygger-konkurransen. Dette skjer i Roma, og det er flere nordmenn som deltar. Konkurransen arrangeres av den italienske foreningen MoBI Movimento Birrario Italiano. Hele Europa er invitert til å delta, gjennom organisasjonens fellesorgan for ølbryggere. Hvert land kan delta med maksimalt 16 forskjellige hjemmebryggede øl, og kriteriene for å delta avgjøres av de nasjonale foreningene. De overordnede kategoriene er som følger

  • Belgisk og Fransk øl, som inkluderer Belgisk Pale Ale, Witbier og Biere de Garde, Belgisk Blond Ale, Saison og Belgian Golden Stong, samt Belgisk mørkt sterkøl, Belgisk Tripel, Belgisk Dubbel og Trappist Singel.
  • Amerikansk øl, som inkluderer amerikansk Lager, Light Lager, Cream Ale, og Amerikansk Hveteøl, Blonde Ale, Amerikansk Pale Ale, Amerikansk Amber Ale, Californisk Common, Amerikansk Brunt Ale, Amerikansk Porter, Amerikansk Stout, IPA av forskjellige typer, samt Amerikansk Sterkøl, Rugvin og Hvetevin.
  • Engelsk, Skotsk og Irsk øl, noe som inkluderer Baltisk Porter, Vanlig Bitter, Den Beste Bitter og Sterk Bitter, Gyllent Ale og Engelsk IPA. Stout av forskjellige slag, som Søt Stout, Havre Stout, Tropisk Stout, Extra Stout, Britisk Sterk Ale, Gammel Ale, Sterk Hvete-øl, og Engelsk Byggvin, samt Rødt Irsk øl, Irsk Stout, og skotsk Export.
  • Tysk og Tsjekkisk øl, som inkluderer Tsjekkisk Pale Lager, Tsjekkisk Premium Lager, Amber Lager, Mørk Lager, Lys München, Festøl, Lys Bock, Leich-øl, Kölsch, Lys Eksport, Tysk Pils, Märzen, Røyk-øl, Mørk Bock, Wien Lager, Altbier, Kjeller-øl, Mørk München og Svart øl.
  • Eksperimentelle øl er noe av det mer spennende, hvor flere kategorier går ut på å tilpasse oppskrifter som kom før den amerikanske forbudstiden. Vi finner frukt øl, krydder-øl, rug-øl og diverse forsøk på høst-øl, og juleøl. Spesielle eksperimenter med urter og røyk har egne klasser, og forskjellige lagringsmetoder på fat blir testet mot hverandre. Den mest spesielle er vel italiensk drue-øl, som vi kan se frem til med spenning.
  • Sure og ville øl, inkluderer diverse øl som baserer på villgjær, og åpen lagring, som Berliner Weisse, og forskjellige belgiske oppskrifter.