Brygging i Norge gjennom tidene

Brewing in Norway through the agesBrygging har en lang historie i verden, og de tidligste arkeologiske sporene etter bryggerivirksomhet kommer fra det gamle Mesopotamia, hvor man har funnet spor og berettelser om øl som er rundt 6 000 år gamle. De fleste vet sikkert at man i middelalderen i Europa utviklet øl til en fin kunst, også ved hjelp av forskjellige lovverk. De best kjente er kanskje de forskjellige tyske renhetslovene, noen så gamle som 1000 år. Mange vet sikkert også at man i Norden pleide å brygge forskjellige typer øl og mjød, noe som var en viktig del av kostholdet, og en sikker måte for å unngå å drikke forurenset vann. Den som vil prøve en riktig god mjød som baserer seg på gamle oppskrifter kan anbefales å se etter Ægir sin “Vikingmjød”, om den fortsatt er i produksjon, men det finnes også mange andre som sysler rundt med gode tradisjonelle oppskrifter.

Tidlig øl var gjerne av den tynne og lettere sorten, og når man leser at gode danske borgere pleide å drikke rundt 4 til 6 liter øl om dagen, så bør man også huske at dette som regel var øl som hadde en alkoholprosent på rundt 3.

Siden øl var det som telte som rent drikke, ble det også ansett som en plikt å fremstille mye av dette, og hver norsk bonde hadde lovpålegg om hvor mye øl han skulle brygge, for å kunne få på sin husholdning med alle arbeidsfolk og tilhørige. En viktig detalj her er at kornet må kokes opp når man lager øl. Dette vet selvfølgelig de som brygger hjemme, men dette er med sikkerhet også grunnen til at øl vanligvis beskrives som helsebringende. Det var nemlig blitt sterilisert. Ølet ble også vanligvis kun brygget når det var kaldt i været, og måtte lagres kjølig. Det er noe som vi kan huske på, hvis det ikke finnes noen mulighet for å kjøle ølet. Det er nemlig slik det blir bra øl.